marți, 29 iunie 2010

10 lucruri stupide pe care le fac femeile


Prin cautarile mele frecvente pe net si tot intrebandu’l pe Goagal diverse ineptii care imi trec mie prin cap, am gasit un articot foarte interesant…si chiar trebuie sa recunoastem ca multe dintre noi am trecut si trecem prin cel putin una din situatiile prezentate mai jos… si nu e valabil doar pentru noi.

Asa ca, dupa cum spuneam mai sus, desi nu ne place sa recunostem dar si noi, la fel ca si barbatii, reusim sa ne dam viata peste cap prin deciziile pe care le luam. Ar fi bine sa putem spune cu fruntea sus “Eu nu am nici un regret. Mi’am trait viata asa cum am vrut si nu simt ca am gresit vreodata.” Doar ca nu e in firea omului sa fie perfect ci doar sa tinda spre perfectiune.Bineinteles, mai sunt si exceptii la aceasta regula, insa eu una nu ma numar printre ele. Am gresit in trecut si probabil ca voi gresi si pe viitor. Sper doar ca voi invata ceva din greselile pe care le fac.

Rascolind internetul preocupata de aceasta problema am dat peste o carte ce mi-a starnit imediat curiozitatea. Cartea se intituleaza “10 lucruri stupide pe care le fac femeile pentru a’si distruge viata” (Ten Stupid Things Women Do to Mess up Their Lives) iar autorul e faimoasa Dr. Laura (Laura Catherine Schlessinger), psihoterapeut si invitata de onoare in Oprah Show pe probleme de cuplu si dezvoltare personala. Lucrarea e un fel de manual de supravietuire al femeii moderne. Cum textul e interesant si distractiv nu m-am putut abtine sa nu va prezint si voua cele 10 puncte problema identificate de autoare.

1. Atasamente stupide

De ce stau femeile in relatii ce nu le fac fericite? Pentru ca cel mai adesea confunda atasamentul si confortul cu iubirea. Se obisnuiesc sa fie impreuna cu cineva, le e teama sa fie singure si nici macar nu isi mai pot imagina viata lor fara respectivul. Si totusi nu sunt fericite.

2. Parteneri necorespunzatori

Ni s-a bagat in cap ca trebuie sa avem un barbat alaturi pentru a fi fericite astfel incat atunci cand nu suntem cu cineva nu facem decat sa ne preocupam de asta. Vrem pe cineva alaturi chiar daca acesta nu corespunde intotdeauna dorintelor noastre. De unde si stereotipul femeii disperate dupa o relatie. Cauza acestei preocupari obsesive e lipsa de dezvoltare a intereselor si hobbiurilor personale. Orice am avea pe agenda noastra, lasam deoparte cand vine vorba de un barbat. Prin urmare ajungem sa nu ne cunoastem cu adevarat propria persoana.

3. Devotament lipsit de baza

Autoare listeaza motivele unei ascultatoare pentru a fi devotata sotului ei care o trateaza mizerabil (Dr. Laura are si o emisiune radio extreme de apreciata): “Numarul 1, nu trebuie sa ma schimb. Numarul 2, nu pierd compania si siguranta pe care o simt acum. Numarul 3, mi-ar fi greu sa fiu singura sau sa fiu cu altcineva. Si numarul 4, e mai personal… daca perceptiile negative care le are despre mine sunt adevarate?” Oare de cate ori nu am auzit motive de acestea folosite de femei care se complac in relatii nefericite, uneori chiar abuzive? Inchid ochii la ceea ce le afecteaza amagindu-se ca nu nu s-ar descurca pe cont propriu sau ca poate totusi ele sunt vinovate de tot ce li se intampla.

4. Pasiunea confundata cu iubirea

Una e o partida de sex bun si o privire ce te face sa te urci pe pereti si alta e sa iubesti un om pentru ceea ce e. Si totusi unele femeii uita asa. Li se pare ca iubesc pe cineva doar pentru ca se simt atrase de persoana respectiva si daca atractia dintre parteneri e foarte importanta, ea nu reprezinta totusi singurul lucru important. E foarte dificil sa construiesti o relatie bazata doar pe sex sansele de rezistenta ale acesteia fiind destul de mici.

5. Coabitarea- “Cea mai mare iluzie a femeilor”

Autoarea cartii considera ca perioada intalnirilor e destinata cunoasterii partenerului si nu coabitarea cu acesta. Coabitarea (asociata cu speranta unei viitoare casatorii) nu aduce nimic bun “nici un angajament oficial, nici o garantie de viitor, nici o exprimare oficiala a iubirii si responsabilitatii asociate acesteia […] ‘Angajamentul’ de a locui impreuna e doar o intelegere pentru a imparti chiria.”

La acest punct nu sunt totusi de acord cu autoarea. Coabitarea poate intr-adevar sa fie o experienta utila pentru a vedea daca doi oameni sunt meniti sa fie impreuna. Acestia pot invata cel mai elementar lucru: “putem noi oare sa locuim in aceeasi incapere fara sa simtim nevoia de a ne lua la bataie la un moment dat?”. Bineinteles acest subiect merita o discutie mai ampla, parerile fiind, dupa cum s-a observant, impartite.

6. Asteptari nefondate

Multe femei, dar si barbati, cred ca relatiile ar trebui sa fie usoare, sa mearga de la sine, si in la inceput asa si este. Descopera pe parcurs ca euforia inceputului a trecut, ca relatia necesita munca si ca nimic nu mai e cum era. Asteptarile nefondate sunt, in general, induse de catre filme, romane si chiar si basme unde totul se termina pe o nota vesela – “si au trait fericit pana la adanci batraneti”. Parca ne si imaginam doi oameni trecand prin viata mana in mana, fericirea lor nefiind stirbita de nimic. Si totusi nu e chiar asa.

7. “Te iubesc “nu inseamna automat “vreau sa imi petrec tot restul vietii cu tine”

Poate ca insemna asta candva, poate ca pentru unii inca mai inseamna asta, dar pentru multi altii sunt cuvinte pe care le spun fie pentru ca e cazul fie deoarece intr-adevar simt asta dar totusi nu isi asuma neaparat si responsabilitatile aferente. Un “te iubesc” nu inseamna si vreau sa ne casatorim desi multe femei cred ca o data ce barbatul din viata lor a spus asta inseamna ca vor trai impreuna pana la adanci batraneti. Bineinteles ca sunt si exceptii scepticismul fiind inca o valoare importanta pentru unii.

8. Subjugare voluntara

De ce cred unele femei ca trebuie sa renunte la cine sunt, la ce le place, sau la ceea ce vor doar pentru ca un barbat le cere asta? Autoarea discuta un caz extrem cu care s-a confruntat in cadrul unei emisiuni radio. O femeie de aproximativ 30 de ani i-a explicat ca actualul prieten nu ii place pe cei doi copii ai ei dintr-o relatie anterioare si ca i-a cerut sa renunte la ei. Mai grav e ca femeia in discutie nu stia ce sa faca. Sa renunte la copii sau la barbatul respectiv?

Desi mi se pare un exemplu exagerat al acestei subjugari voluntare, reuseste sa arate ca intr-adevar femeile sunt dispuse sa renunte la lucruri de mare importanta pentru ele de dragul unui barbat.

9. Putul neputintei

In loc sa se enerveze atunci cand nu sunt tratate cum trebuie de partener, cand sunt ranite, inselate etc. multe femeie cauta scuze, se invinovatesc, accepta cu resemnare, isi fac griji, se ascund si tin totul in ele. In final simt ca nu pot sa faca nimic si ajung sa se desconsidere. Vina altora devine vina lor si ajung sa fie victime de doua ori: in primul rand victime ale barbatilor care le-au ranit/insultat, in al doilea rand victime ale propriei neputinte.

10. Iertare nefondata

Statisticile arata ca infidelitatea e o problema destul de intalnita in cadrul cuplurilor; aceleasi statistici ne mai arata insa ca in general femeile isi iarta partenerii infideli de dragul relatiei, al familiei etc. Acelasi lucru se aplica si in cazul altor probleme de cuplu. Femeile iarta abuzurile, cred scuze nesincere, se multumesc sa spere ca se va rezolva si sa creada cu tarie ca a fost o greseala ce nu se va repeta. Cand vezi scris alb pe negru iti promiti ca tie nu ti se va intampla si totusi in momentul in care te vezi confruntata cu o situatie de acest gen (si nu ma refer aici doar la infidelitate) incepi sa te gandesti daca sa pleci sau sa ramai. In astfel de situatii e important sa iti dai seama ce meriti de la partenerul de viata si sa ai curajul sa ceri asta de la el.

Un comentariu: